Polsko – portugalski sojusz kulinarny, czyli kolacja z okazji Narodowego Dnia Portugalii w Atelier Amaro

Każde z państw ma jeden szczególny dzień w kalendarzu, nazywany “narodowym świętem”. Portugalia obchodzi go 10 czerwca i jest on o tyle ciekawy, że w trakcie Dia de Portugal, czyli Narodowego Dnia Portugalii, za jednym zamachem upamiętnione zostają trzy różne wydarzenia.

 

10 czerwca świętuje się po pierwsze, rocznicę śmierci Luísa Vaz de Camõesa, poety uważanego przez Portugalczyków za swojego narodowego wieszcza, stąd też często to święto nazywane bywa również Dia de Camões (Dzień Camõesa). Po drugie, w kościołach wspomina się Anioła Obrońcę Portugalii – stare liturgiczne święto, obchodzone już w XVI wieku i po trzecie, 10 czerwca to również święto całej portugalskojęzycznej społeczności, rozsianej na całym świecie. Portugalska agenda rządowa, zajmująca się popularyzacją turystyki – Turismo de Portugal (ich oficjalna strona internetowa to Visit Portugal), postanowiła uczcić ten ważny dla Portugalii dzień, także i w Polsce. Za najlepszą wizytówkę swojego państwa uznało portugalską gastronomię. Bardzo mnie ten wybór ucieszył, gdyż być może wiecie, również i ja staram się ją promować (poprzez warsztaty kulinarne i różnego rodzaju eventy) w naszym kraju ….

Powstał więc pomysł kolacji, w trakcie której chefowie dwóch najlepszych restauracji z Portugalii i Polski, zaprezentowaliby to, co ich zdaniem jest najbardziej charakterystyczne dla obu tych kuchni. Na miejsce takiego spotkania, co warto podkreślić, pierwszego tego typu w Polsce, wybrano Atelier Amaro. Polskę reprezentował oczywiście jego właściciel – Wojciech Modest Amaro, zaś z Portugalii przyjechał Vitor Matos, chef restauracji Largo do Paço (obecnie – I. 2018 – Vidago Palace ). Mieści się ona w położonym ok. 50 km od Porto, hotelu Relais & Chateaux Casa da Calcada. Podobnie jak i Atelier Amaro, restauracja ta uhonorowana została gwiazdką Michelin. Dodatkowym wyróżnieniem dla niej jest niewątpliwie zajęcie pierwszego miejsca na liście 50 najlepszych restauracji w Europie – The European 50 Best.com. Powstaje ona dzięki głosom oddanym bezpośrednio przez internautów.

Ponieważ dane mi było uczestniczyć w przygotowaniach do tego nadzwyczajnego, polsko – portugalskiego kulinarnego spotkania “na szczycie”, byłem bardzo ciekaw, czym zaskoczą nas oboje szefowie. Razem z Vitorem Matosem i jego dwoma pomocnikami – Ricardo i Andre Silvą, przyjechały z Portugalii wszystkie niezbędne produkty. Począwszy od win, przypraw, ziół, oliwy a na wspaniałych rybach i owocach morza skończywszy. Nie mogłem sobie darować przyjemności obserwowania pracy portugalskiego chefa i przez chwilę potowarzyszyłem mu w mikroskopijnej kuchni Atelier Amaro. Zobaczcie krótki filmik z początków przygotowań do kolacji:

 

 

Popatrzmy  więc, co wspólnie wyczarowali tego wieczoru mistrzowie – Vitor Matos i Wojciech Modest Amaro.

IMG_4447

 

 

 

Warto podkreślić, że wspaniałą oprawę dla potraw stanowiły portugalskie wina – zarówno te przywiezione z Portugalii, jak i te dostępne na polskim rynku a wyselekcjonowane specjalnie na ten wieczór przez Pawła Białęckiego,  sommeliera pracującego w Atelier Amaro. Z białych win zapamiętałem sobie szczególnie Esporão Reserva Branco

 

Nie mogło zabraknąć oczywiście vinho verde, które przebojem wdarło się na warszawskie salony. Reprezentowało je wino Muros Antigos Alvarinho, pochodzące z winnic “króla vinho verde” – Anselma Mendesa.

 

 

Do polskiej jagnięciny bardzo dobrym wyborem była czerwona Malhadinha z Alentejo.

 

 

Na portugalskiej kolacji nie mogło oczywiście zabraknąć win wzmacnianych. Godnie je reprezentowały Porto Barros Colheta 1974 Edição Especial i Bacalhôa Moscatel Roxo 2001.

 

 

Listę starannie dobranych gości otwierali Ambasador Portugalii – Maria Amélia Paiva, Pedro Pereira da Silva – prezes Jeronimo Martins Polska SA oraz Gonçalo Duarte Silva – szef sieci hoteli Starwood w Polsce. Specjalnie na tę okazję przyleciała z Lizbony Susana Cardoso, reprezentująca organizatora tego spotkania,  Turismo de Portugal.

.Wśród pozostałych gości nie zabrakło znanych fanów Portugalii – Anny Marii Jopek i Marcina Kydryńskiego oraz Szymona Majewskiego wraz z małżonką. Pojawili się również m.in. Piotr i Karolina Kraśko, Anna Popek, Grażyna Wolszczak i Cezary Harasimowicz, Łukasz Jakubiak, Lucyna Szymańska, Tomasz Wołek, Rafał Ziemkiewicz. Kolacja rozpoczęła się koktajlem, podczas którego goście zgromadzeni na tarasie, mieli okazję wysłuchać koncertu znanego chyba już wszystkim miłośnikom luzofońskiej muzyki w Polsce, João de Sousa.

 

 Więcej informacji o Portugalii znajdziecie na fejsbukowym fanpage’u Luzomanii.

 

0 thoughts on “Polsko – portugalski sojusz kulinarny, czyli kolacja z okazji Narodowego Dnia Portugalii w Atelier Amaro”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *