Portugalska kuchnia – warsztaty dla dziennikarzy i blogerów

11.09.2014 roku, Winiarnia Portucale na warszawskim Mokotowie. Właśnie taki czas i takie miejsce wybrałem, aby zaprezentować mój blog „andrasz-kulinarnie”. Na warsztaty pozwoliłem sobie zaprosić warszawskich blogerów i dziennikarzy.

 

Wybór miejsca nie był przypadkowy. Restauracja Portucale to najdłużej w Polsce działająca portugalska restauracja. Z chęcią skorzystałem więc z zaproszenia jej współwłaściciela Manuela Maiorala oraz pomocy, jakiej udzielił mi José Costa (drugi współwłaściciel) i załoga restauracji.

Być może nie wszyscy wiedzą, ale oprócz pomieszczenia restauracyjnego, w tym samym budynku znajduje się również Winiarnia Portucale i to właśnie tam odbyły się wspomniane warsztaty kulinarne.

Moje zaproszenie do uczestniczenia w tym spotkaniu przyjęli (w porządku alfabetycznym):

Dominika Biegańska (Radio Zet Chilli)
Paweł Drozd (Radiowa Trójka)
Olga Głębicka (Blog Celebracje i Sucré)
Monika Kucia (Siała Baba Mak)

Barbara Lasota (Pani Domu)

Dorota Minta (dorotaminta.natemat.pl i Krytyka Kulinarna)
Jerzy Nogal (Restauracja Mjud)
Pola Nogal (Mjud i Ogórek) ;)
Julita Strzałkowska (Wrząca Kuchnia)
Małgorzata Świgoń (Przyjaciółka)
Aleksandra Szczepanik (Food Service)
Marta Wajda (martawajda.com)
Weronika Wawrzkowicz (Radio Zet Chilli)

Postanowiłem, że spróbujemy zrealizować kilka sztandarowych portugalskich przepisów oraz jeden związany z Portugalią poprzez produkt użyty do jego realizacji. Goście zostali podzieleni na cztery grupy – rybną, przystawkową, mięsną i deserową.

W rezultacie wspólnych działań, powstała:

Sopa creme de peixe e mariscos, czyli zupa krem z ryb i owoców morza. Wymagała ona włożenia sporo wysiłku, który z pewnością się opłacił, gdyż efektem była bardzo esencjonalna i gęsta zupa, powstała dwóch rodzajów ryb i krewetek. Przy jej przygotowaniu nic się nie zmarnowało – rybie głowy i szkielety oraz pancerzyki krewetek zostały zblendowane i przetarte. Całość doprawiono „kropelką” pikantnego sosu piri-piri.

W ramach przystawek wystąpiły tym razem: sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem oraz … sushi z konserwowymi sardynkami i mini-makrelami (cavala). To ostatnie połączenie to nowy portugalski trend, w którym wykorzystuje się najwyższej jakości portugalskie konserwy z rybami i owocami morza, do przygotowania różnorodnych dań.

Carne de Porco à Alentejana, czyli wieprzowina po alenteżańsku, to sycące danie, w którym na jednym talerzu ląduje mięso wieprzowe i małże. Całości dopełnia solidna porcja frytek.

Desery, które zrobiliśmy, to dwie ikony w dziale „portugalskie słodkości”: Baba de camelo (Ślina wielbłąda) i Pastel de nata, czyli słynne budyniowe babeczki. Z nimi było nieco zamieszania, gdyż Thermomix, który często wykorzystuję do ich wykonania, tym razem nas zawiódł. W rezultacie powstał całkiem nowy przepis – pastel miętowy :)

Wszystkie produkty, jakich użyliśmy podczas przygotowania w/w potraw dostarczyła nam firma Portugalia Gourmet a wina firma Atlantika, najstarszy na polskim rynku importer portugalskich win.

Naszym działaniom przypatrywała się bacznie  kamera programu „Cook News” Telewizji Kuchnia +. Relację z warsztatów można było oglądać we wspomnianym programie przez miniony tydzień (21.09-28.09). Dzięki uprzejmości Kuchni + mogę teraz zaprezentować ją również i Wam. Warsztaty zostały pokazane w drugiej części tego programu (początek 3’11):

 

 

Zapraszam również do obejrzenia fotorelacji. Wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie, aby przejść do galerii fotografii z tego wydarzenia.

fotorelacja z warsztatów

Wszystkich chętnych zapraszam na następne warsztaty kulinarne zorganizowane przez Restaurację Portucale i poprowadzone przeze mnie. Odbędą się one 23.10 o godz. 19.00. Koszt uczestnictwa 150 zł. Zainteresowanych nimi proszę o kontakt: janusz.andrasz@luzomania.pl

 

0 thoughts on “Portugalska kuchnia – warsztaty dla dziennikarzy i blogerów”

  1. Fajny pomysł na warsztaty tak szczegółowo związane z jednym miejscem. Dania przygotowane też super wybrane. Pokazują to co najlepsze w Portugalii. Nic nie pozostało tylko gotować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *